Program żywienia kur i kogutów stad reprodukcyjnych mięsnych
- Odchów Reprodukcja Mięsna 1 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla kurcząt hodowlanych ras mięsnych do 3 tyg. życia
- Odchów Reprodukcja Mięsna 2 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla kurcząt hodowlanych ras mięsnych od 4 do 6 tyg. życia
- Odchów Reprodukcja Mięsna 3 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla kurcząt hodowlanych ras mięsnych od 7 do 15 tyg. życia
- Przednieśna Reprodukcja Mięsna – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla kurcząt hodowlanych ras mięsnych od 16 do 21 tyg. życia
- Nioska Reprodukcja Mięsna 1 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla kur niosek stad reprodukcyjnych ras mięsnych od 22 do 35 tyg.
- Nioska Reprodukcja Mięsna 2 – mieszanka paszowa pełnoporcjowa dla kur niosek stad reprodukcyjnych ras mięsnych od 36 tyg.
Składniki pokarmowe |
Jednostki miary |
Odchów Reprodukcja Mięsna 1 |
Odchów Reprodukcja Mięsna 2 |
Odchów Reprodukcja Mięsna 3 |
Przednieśna Reprodukcja Mięsna |
Nioska Reprodukcja Mięsna 1 |
Nioska Reprodukcja Mięsna 2 |
Białko surowe |
% |
19,00 |
17,00 |
15,00 |
15,00 |
15,50 |
14,50 |
Oleje i tłuszcz surowy |
% |
2,42 |
2,29 |
2,34 |
3,10 |
3,77 |
3,45 |
Włókno surowe |
% |
3,15 |
3,87 |
4,65 |
4,33 |
3,64 |
3,60 |
Popiół surowy |
% |
5,44 |
5,29 |
4,60 |
5,46 |
9,82 |
9,94 |
Metionina |
% |
0,50 |
0,37 |
0,30 |
0,34 |
0,34 |
0,32 |
Zużycie paszy orientacyjne |
% |
510 |
850 |
3800 |
4300 |
w zależności od długości cyklu |
w zależności od długości cyklu |
Pasza Kogut
Pełnoporcjowa mieszanka paszowa przeznaczona dla Kogutów w okresie reprodukcyjnym, pokrywająca zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne oraz pozwalająca na zachowanie wysokich parametrów reprodukcyjnych tych ptaków, zwłaszcza w końcowym okresie użytkowania. Koguty w przeciwieństwie do kur nie potrzebują wysokiego poziomu białka i wapnia w paszy, które kury wykorzystują głównie do produkcji jaj. W związku z tym zasadne jest zarówno z punktu widzenia żywieniowego, jak i ekonomicznego żywienie kogutów reprodukcyjnych mieszankami paszowymi uwzględniającymi ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, które różni się znacznie od zapotrzebowania kur stad reprodukcyjnych.
Składniki |
Jednostki miary |
Kogut |
Białko surowe |
% |
13,50 |
Oleje i tłuszcz surowy |
% |
2,71 |
Włókno surowe |
% |
4,33 |
Popiół surowy |
% |
4,25 |
Metionina |
% |
0,25 |