7  lutego w Zespole Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej  w Rypinie odbyła się inauguracyjna edycja konkursu kulinarnego „Smaki i aromaty lasu – kuchnia myśliwska”, skierowanego do uczniów szkół ponadpodstawowych, kształcących się w zawodach o profilach gastronomicznych. Konkurs mógł się odbyć między innymi dzięki finansowemu wsparciu CEDROB S.A.
Patronat nad zmaganiami młodych kucharzy sprawował starosta rypiński Zbigniew Zgórzyński, przewodniczący rady powiatu Krzysztof Cegłowski oraz brać myśliwska rejonu kujawsko-pomorskiego, a nagrody dla uczestników ufundowała spółka  Każdą ze szkół reprezentował dwuosowby zespół uczniów wraz z opiekunem. Jako pierwsi do rywalizacji przystąpili uczniowie z Lipna , Studzieńca i Grubna. Następnie swoje umiejętności zaprezentowali przedstawiciele powiatu rypińskiego i  mieszkańcy Gronowa.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali potrawy, których motywem przewodnim była kultura myśliwska. Liczył się nie tylko smak i zapach lecz również pomysł, sposób podania i walory estetyczne dań.

W wyniku intensywnych obrad, jury zdecydowało, że pierwsze miejsce i główna nagroda powinny przypaść Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu (powiat sierpecki). Tuż za nimi uplasował się Zespół Szkół nr 3 im. B. Chełmickiego w Rypinie a trzecie zajął rypiński Zespół Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej.

Na dalszych pozycjach znalazły się Zespoły Szkół z Gronowa, Lipna i Grubna.