Cedrob Pasze: 13 lat wiedzy i doświadczenia

29 MAJ, 2020 GODZ: 16:03


13 lat temu powstała marka Cedrob Pasze – jeden z głównych filarów spółki Cedrob. Dokładnie, w maju 2007 roku z nowo wybudowanej wytwórni w Gumowie wyjechała pierwsza partia paszy sygnowanej nazwą tej marki. O tym, jakie były początki Cedrob Pasze, co się zmieniło na przestrzeni lat i jak sprzedawać z sukcesem rozmawiamy z dyrektorem - Mirosławem Bodkiem. 

Rynek producentów pasz jest niebywale wymagającym rynkiem z dużą konkurencją. Cedrob Pasze od 13 lat pokazuje, że nawet w tak niesprzyjających warunkach można się intensywnie rozwijać.

Mirosław Bodek: Rzeczywiście, w tym roku mija 13 lat naszej działalności. Jak dziś pamiętam maj 2007 roku, gdy z linii produkcyjnej zjechała pierwsza partia naszej paszy. Kolejne miesiące przynosiły nam systematyczny wzrost produkcji. Przyznam, że początkowo byliśmy w nieco uprzywilejowanej sytuacji, ponieważ na starcie mieliśmy częściowo zapewnione rynki zbytu – w postaci ferm współpracujących z spółką Cedrob, jednakże równocześnie prowadziliśmy szerokie działania, by pozyskać klientów zewnętrznych. Sytuacja na tamten czas nie była łatwa. My postawiliśmy na produkt w najwyższym segmencie, wyróżniający się wysoką jakością, powstający w oparciu o nowoczesne receptury i w zaawansowanych technologicznie warunkach wytwórni, ale za wyższą cenę.

Mimo to, w ostatnich latach nastąpił wyjątkowy rozkwit działalności Cedrob Pasze.

M.B. Tak, ostatnie lata pokazały, że można z sukcesem budować sprzedaż pasz na polskim rynku. I tak na przykład ostatni rok przyniósł nam 36 procentowy wzrost sprzedaży pasz przeznaczonych dla indyków. Duzy wzrost zanotowaliśmy również w segmencie pasz dla trzody chlewnej a także ogromny skok w porównaniu z poprzednim rokiem w segmencie kaczki i gęsi. Na tak duży rozwój mają niewątpliwie wpływ receptury, które są stale udoskonalane przez naszych technologów oraz zaawansowane linie żywieniowe. Wszystkie nasze programy żywienia pokrywają zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, w tym białko i energię oraz makro, mikroelementy i witaminy. Z konkurencją wygrywamy również szeregiem innych korzyści, które mamy do zaproponowania naszym Klientom. Przede wszystkim słuchamy ich potrzeb i dostosowujemy do nich naszą propozycję. Na każdym etapie produkcji nasza pasza jest poddawana rygorystycznym testom jakości. Mamy wyspecjalizowany zespół lekarzy weterynarii, którzy wspierają naszych Klientów przez cały okres tuczu. Do tego doradcy żywieniowi Cedrob Pasze to eksperci z ogromnym doświadczeniem i ugruntowaną pozycją na rynku.

Jednak dobra oferta to nie wszystko, by zawojować rynek…

M.B. Oczywiście, że tak. Wielokrotnie – przysłowiowo - uderzaliśmy głową w mur, ale konsekwencja i przekonanie, że oferujemy dobry produkt nie pozwalały nam się poddać. Najważniejsze, by wierzyć w to, co się robi. Mamy dużą grupę stałych klientów, z którymi pracujemy od lat, co świadczy tylko o tym, że odpowiadamy im zarówno pod względem asortymentu, jak też relacji, które się między nami tworzą. Swoją drogą, warto zaznaczyć, że konkurowanie tylko ceną jest strategią długoterminowo szkodliwą, prowadzącą w konsekwencji do powstania produktu gorszej jakości i braku rentowności produkcji. Doskonale to widać na przykładzie historii rynku paszowego. Gdy zaczynaliśmy naszą działalność cały ówczesny rynek paszowy bazował na niskiej cenie - my postawiliśmy na nowoczesność i jakość, ale za wyższą cenę. Czas pokazał, że to było słuszne podejście. Gdy część zagranicznych firm działających w tamtym czasie na rynku nie wytrzymała presji niskiej ceny, my dalej produkowaliśmy.

Co jest tego zasługą?

M.B. Na dobrą jakość produktu paszowego, który sprzedajemy składają się: prawidłowe zbilansowanie składników pokarmowych, niski wskaźnik zużycia paszy i satysfakcjonująca waga, którą udaje się uzyskać na finiszu tuczu. Tak więc wartość paszy należy oceniać dopiero w momencie uboju a nie na podstawie kwoty z cennika.

Jak Pan, jako dyrektor, ocenia te ostatnie 13 lat?

M.B. Dziś, z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że 2020 rok jest dla nas tak zwaną szczęśliwą trzynastką. Obecnie w strukturze Cedrob Pasze działają cztery wytwórnie- w Gumowie, Raciążu, Rypinie i Ligocie Dolnej koło Kluczborka. Produkujemy ponad 1 300 000 ton mieszanek paszowych rocznie. Już co ósmy hodowca w Polsce kupuje nasze produkty a udział w rynku, który udało nam się wypracować wynosi obecnie 12 procent. Po otwarciu piątej wytwórni, co nastąpi w 2021 roku staniemy się nie tylko największym polskim producentem pasz, ale również największym producentem pasz w Polsce – czego sobie nie tylko życzymy, lecz do czego przede wszystkim dążymy.

Dziękuję za rozmowę.

Pozostałe aktualności

Rekord na skalę europejską

Nieco ponad rok dzieli nas od uruchomienia kolejnej wytwórni Cedrob Pasze. Budowa piątego już zakładu tej marki, który powstaje w Rypinie w województwie kujawsko-pomorskim powinna zakończyć...

17 KWI, 2020 GODZ: 17:00

Uprawa słonecznika popularniejsza niż rok temu

Coraz więcej rolników decyduje się na uprawę słonecznika na ziarno – wynika z najnowszych danych statystycznych zebranych przez analityków Cedrob Pasze. Uprawa słonecznika daje bowiem...

17 KWI, 2020 GODZ: 16:08

Pasze z certyfikatem

Marka Cedrob Pasze każdego dnia oferuje wysoką jakość asortymentu, pewność i bezpieczeństwo na każdym etapie produkcji swoich mieszanek paszowych. Informacje te potwierdzają certyfikaty,...

17 KWI, 2020 GODZ: 16:00

Polski rynek pasz nie zatrzymuje się

W sezonie 2019/2020 na polskim rynku zbóż należy się spodziewać umiarkowanego sezonowego wzrostu cen – przewiduje Andrzej Schodowski, kierownik działu zaopatrzenia w surowce Cedrob...

17 KWI, 2020 GODZ: 15:44